Saturday, January 24, 2009

Tutup Kepala Hang... Tok Sah Dok Tempah Meut...


Aku ada baca paper minggu lepaih kot.. Pasai sorang budak berani ni..

Konon dia rasa dia tak salah la tak pakai helmet neik motor.. Dia rasa dia baguih pakai serban.. Serban tu lagi baguih pada helmet... Konon dia kuat agama...Maka neik motor pun kena tunjuk kata dia baguih...

Aku tak paham... apa yang budak ni tak boleh nak paham...

Dia tak tau ka helmet ni nak kaber kepala hotak dia... takut dia tepelanting pada moto dia... satgi kepala jadi sayoq....

Boleh siap bawak geng semua pi mahkamah.. mau tunjuk terer..

Lepaih tu keluaq pulak cita kata Nik Aziz kata boleh kot pakai serban saja... aku tak tau...

Tapi hari ni keluaq cita kata orang paper tu dok merapu...

Aku tak paham orang orang ni... Pasai apa depa kena buat ketegaq pasai benda helmet ni...

Lagi satu orang yang jenih pakai helmet mein mein.. Ada yang sais besaq.. ada yang tinggai kulit helmet saja.. fuh... punyala depa seip duwet....

Aku rasa.. pada polis dok buat keja tangkap orang macam ni.. Beik depa pi tangkap lanun perompak yang makin dok belambak.. Biaq pi kalau depa tak takut mati katak..

Tapi aku tak paham lagi satu... awat baggali tak payah pakai helmet? Serban depa melekat kat kepala ka???
Apa kata hangpa?

ni sapa tak gheti pakai helmet...? mai chek nak ajaq!!
cabaikering...

12 comments:

Sedingin Salju said...

Betoi kata hang. Depa nak mati, biak depa mati. Baik polis p tangkap pencuri/perompak yang dah naik tocang tu lagilah bagoih.

rantong said...

Sekadar perkongsian. Doa Murah Rezeki

Ertinya:
"Ya Allah, wahai yang Maha Kaya, wahai yang Maha Terpuji, wahai yang mula-mula Menjadikan makhluk, wahai yang Mengakhirkan, wahai yang Maha Penyayang, wahai yang Maha Lembut, kayakanlah kami dengan harta benda yang halal serta jauhi daripada yang haram dengan mentaati-Mu dan menjauhi maksiat; dan dengan kurnia-Mu sahaja, tidak dari yang lain."
View Profile: Rantong

mebby a.k.a ezza said...

tu la pasal kan cK...dorg ni semua batu besar ader duduk dlm itu kepala taw...sok bila dh bercerai kepala ngn badan baru lah dok sibuk nk menyalahkan org len..hangen chek dengaq taw...huhuhuu

iznie said...

salam...
nak join blog nie bleh??
;p

fiFAiZzaTi said...

salam..
kata saya,, pakailah talipinggang belakang~
heheh~

ekceli,, pakai helmet salah satu cara mencegah..
selebihnya adalah sikap penunggang tuh sendiri~

btol tak kak?

CaBaiKeRinG said...

teddy bear... hang tu jangan neik motor.. satgi pi langgaq tembok pulak. heheh

rantong.. tima kasih. semoga saya cepat kaya..

mebby... bukan besi ka ada kat dalm kepala hotak depa? huhuhu

CaBaiKeRinG said...

iznie... alahaila cik iznie.. aku alu alukan la sangat... hang follow ja k? kalau nak tolog link dari belog hag lagi aku suka!

izzati... betoi tu betoi la jugak.. tapi kadang kadang.. kita bawak elok elok... ada malaun mai hentam pulak...kes naya...

anaiz said...

tutup la kepala anda sebelum kepala anda ditutupkan...

mesti dia ingat kepala dia gheta kebai no...

Faisal Admar said...

Hmm selalunya orang kita nak juga lawan law dalam apa cara sekalipun. Bab berserban di bawah ke tengah, bab lain macam rempit etc tu tak nak bawa ke tengah pula? Plus, kenapa nak dicampur adukkan agama against law? Kalauu tak pakai serban, tak kurang pun pahala seharian. Malah Tuhan pun faham kita menggunakan akal untuk keselamatan kita. Kereta bukan unta yang tahu objek di depan mata :)

CaBaiKeRinG said...

anaiz... wakaka...menginsafkan betoi ayat hang..

faisal... memang betoi! hang ni kena jadi wakil rayat la! huhuu

cabaikering

S90 said...

tq 4 b follower, very kind of u.. telah link kamu..

Sedingin Salju said...

Yang tu tak boleh nak kata apalah encik. Depa sendiri pun keliru.

Faisal Admar
has left a new comment on the post "
Tutup Kepala Hang... Tok Sah Dok Tempah Meut...":

Hmm selalunya orang kita nak juga lawan law dalam apa cara sekalipun. Bab berserban di bawah ke tengah, bab lain macam rempit etc tu tak nak bawa ke tengah
pula? Plus, kenapa nak dicampur adukkan agama against law? Kalauu tak pakai serban, tak kurang pun pahala seharian. Malah Tuhan pun faham kita menggunakan
akal untuk keselamatan kita. Kereta bukan unta yang tahu objek di depan mata :)