Monday, January 26, 2009

Aku Cari Kerja...Depa Cari Kerja

Aku baca paper kemarin.. pree punya pasai...lambat seharii...aku tunggu tengok neber aku tak kutip paper pada letter bok dia.. aku kutipla ari ni...huhuhu

Aku ada baca pasai macam mana sedara kita kat Gaza dok cuba pulih idup depa.. macam mana depa cuba nak hadapi hidup depa yang banyak kureng lani...dengaq cita semua barang sana neik harga gila babaih...pasai border belum bukak lagi...

Lepaih tu aku ada baca pasai satu kluarga india ni.. bini dia kena buang keja tehun lepaih... yang kilang nikko tu kot... laki dia driber bas kilang... tapi lani keja 2 minggu saja dalam sebulan..gaji tinggai setengah..

Anak anak depa 4 orang.. yang sulung masuk tingkatan satu... tehun lepaih dia dapat 6A upsr... aku pun tak pandai macam tuh!

Kesian kan? Depa kata depa dah gadai semua barang..depa dah hutang kat ah long pun... aku takut la baca benda macam ni.. aku takut nanti depa bunuh diri tak cukup makan... sedeh kan?

Lepaih tu.. ada lagi satu cita...pasai kera-jaan dok tolong rakyat cari kerja... Aku masuk kat sini. Keyra hebatlah.... nak kena isi satu satu pasai diri kita... ada pilihan lagi...hang nak cari kerja swasta ka kera-jaan ka...dua dua pun boleh... Aku pun dok nganga depan komputer dekat 2 jam tekan kiboard bodo aku yang dah hilang satu key ni!

Last last aku sampai kat apply job! Aku pun syoklah... kat Penang saja ada 4 page keja kosong swasta... beratuih ratuih.... mau tak dapat kerja kalau apply???

Aku pun neik sheh... tengok satu satu... hangpa tau iklan kerja apa ada dalam tu??? Semua... aku ulang... SEMUA... untuk orang yang takdak ijazah...

contoh.... tukang masak nasik kandaq.... pencuci untuk cleaning compeni... pekerja am... pekerja binaan... tukang urut... ya... mata hang tak senget... tukang urut pun ada....

Hangpa boleh pecaya teik macam ni? Hang buat satu url baguih punya bagi orang apply... lepaih tu hang bagi iklan kerja untuk orang yang tak reti nak baca pun????!?!!

Kesian... kesian kat kluarga india tadi... depa mau kerja.. ada banyak kerja tapi depa mesti tak reti guna komputer...tak reti nak baca paper orang putih yang cerita pasai ni!!!!

Lani aku tunggu... aku tunggu cuti habih.. aku nak pi jumpa abang Lim... aku nak mintak kerja kat dia... aku nak mintak kerja... kerja aku... pi cari orang yang tak reti nak cari kerja cara high tec... tolong cari kerja kat depa...

Boleh?

Sebelum tu aku nak pi tidoq...aku nak pi mimpi...kaldei mana pulak nak jadi menteri menteri mesia esok esok nih....err...awat lani aku dok delog macam anti kera-jaan ah? Sebenaqnya....aku anti sapa?
jom ramai ramai botak kepala...!

cabaikering...

12 comments:

Monkey D Luffy said...

kita bukan anti kerajaan/pembangkang... tapi kita kasihan kan kawan2 kita yang mcm ditipu oleh ahli politik yg berlagak pandai. kalau mereka benar2 layak jadi pemimpin semua masalah pandai mereka atasi... tapi mereka pun cipta masalah... camana

Faisal Admar said...

malas ikut politik. bukan ada satu pun yang bersih. sama saja semua. yang kata yang itu dan sebaliknya.

hmm jobstreet better kot?

CaBaiKeRinG said...

monyet... betoi kata hang...

faisal... la ni..mana mana pun susah nak cari keja... nasib la

MOHD. ADHA MOHD. ZAIN said...

salam.. jemput add my blog : www.myadha.com

*i.am.me.for.myself* said...

risau lak aku yg bakal nak cari keja kelak ni

Sedingin Salju said...

Encik, apa kata, bukaq gerai juai goreng pisangkah, cempedakkah, ok tu encik. Bolehkah?

Ni aku nasib baiklah ada keja lagi. Sakit o.

veeda_areena said...

tq laat blog kak bed...senag2 ziarah lagik...

Penangjobseeker said...

Klu nak cari kerja kat penang, boleh tgk sini: http://penangjobseeker.blogspot.com

kak ja said...

Tak payah cari keja, CK.. concentrate dgn kedai sekenhen tu dah...

matrixgold88 said...

jom cari kerja...
http://jobssentral.blogspot.com

muffler said...
This comment has been removed by the author.
muffler said...

cari kerja...tgh cari n tgh buat.. so hard to find jobs this day... yup yg penting usaha.. bg aku masa kegemilangan aku smua ok je time dr.m dan pak lah... n after that... why me... mybe aku ada wat salah time interview Fikirlah Sendiri... tapi aku pun bukan politician.. tapi aku bersyukur malaysia masih dalam keadaan baik...

regards,
http://twitter-muffler.blogspot.com
I like to have friends, a lot of friends. My motive and be motivated. What I will subscribe, I want to know you daily update and you can know my daily update. Add me up. Just for one click then you will be follow me and be followed.