Tuesday, December 30, 2008

Best Nih... Keajaiban Nombor Dalam Al-Quran...

Aku kena seimbangkan dosa pahala aku.. jadi aku kena berdakwah sket..

Ajaib tetapi benar! Lihatlah sebahagian daripada hasil kajian seorang cendekiawan Islam terhadap kandungan Al-Quran. Didapati banyak perkara telah disentuh dan telah dibuat kajian oleh manusia seperti nombor, astronomi, angkasalepas, perubatan, geologi, kejuruteraan, minda dan sebagainya.Bilangan tentang perkara yang disebutkan di dalam Al-Quran: <---hak ni bukan aku tulih...

DUNIA - 115 kali AKHIRAT - 115 kali
MALAIKAT - 88 kali SYAITAN - 88 kali
HIDUP - 145 kaliMATI - 145 kali
FAEDAH - 50 kaliKERUGIAN - 50 kali
UMMAH - 50 kaliPENYAMPAI - 50 kali
IBLIS : PENGHULU SYAITAN - 11 kaliMOHON PERLINDUNGAN DARIPADA IBLIS - 11 kali BALA/MUSIBAH - 75 kali BERSYUKUR - 75 kali
BERSEDEKAH - 73 kali BERPUAS HATI - 73 kali
ORANG YANG SESAT - 17 kali ORANG YANG MENINGGAL DUNIA - 17 kali
MUSLIMIN - 41 kali JIHAD - 41 kali
EMAS - 8 kali KEMURAHAN HIDUP - 8 kali
KEAJAIBAN - 60 kali FITNAH - 60 kali
ZAKAT - 32 kaliBERKAT - 32 kali
MINDA - 49 kali NUR - 49 kali
LIDAH - 25 kali SUMPAH - 25 kali
NAFSU - 8 kali KETAKUTAN - 8 kali
BERCAKAP DI KHALAYAK RAMAI - 18 kali BERDAKWAH - 18 kali
KESUSAHAN - 114 kali KESABARAN - 114 kali
MUHAMMAD - 4 kali SYARIAT - 4 kali
LELAKI - 24 kali PEREMPUAN - 24 kali
SOLAT (SEMBAHYANG) - 5 kali
BULAN - 12 kali HARI - 365 kali
LAUTAN - 32 kali DARATAN - 13 kali
LAUT dan DARAT = 32 + 13 = 45

Justeru itu, peratusan laut = 32/45 x 100 = 71.11111111 peratusPeratusan daratan = 13/45 x 100 = 28.88888889 peratusJUMLAH = 100 peratusKajian sains oleh manusia telah membuktikan bahawa air meliputi 71.111 peratus daripada bumi dan tanah meliputi 28.889 peratus.
Begitulah kebesaran dan keagungan ciptaan Allah SWT!!
Nota: Diterjemahkan daripada karya asal yang dipetik daripada "The Series Of The Scientific Miracles In Quraan," oleh Dr. Tariq Al Suwaidan.

cabaikering...

8 comments:

Saddiq said...

Great article man! Bibit2 keinsafan mulai hampir menjenguk aku.

Sedingin Salju said...

Wah, pandai hang cari bahan no?

kak ja said...

Timaseh sudi berkongsi ilmu.. Dpt pahala lagi, insyaAllah..

adie-ishmael said...

banyak lagi keajaiban al quran untuk kita kaji dan hayati...

marzalina said...

alhamdullillah...TQ for the info nie...menarik dan hebat apa yang Allah ciptakan..salam maal hijrah kak cabai kering :)

Faisal Admar said...

wah nak kena cari buku ni "The Series Of The Scientific Miracles In Quran". Borders ada kot?

kuIna Jentayutiara said...

nice info..

tq sharing

rosesNtheboyz said...

tima kasih suma kerna menghargai apa yang aku post nih!

dah hangpa suka sangat... nanti aku post banyak banyak lagih!

hangpa boleh copy paste kat belog hangpa atau email kat orang lein pun... tapi tolong kredit sket kat below aku... tankiu...

faisal... try cari tengok... kat borders tu kalau guna hsbc card ada 20% discount tau! i like!